> Museumwinkel >  De Dordtse Buitenschool vanaf 1929

De samenstellers: Kees van der Waal,
Lolke Osinga, Koos Hogeweg
ISBN 978-90-9021-238-8

"In 1929 was ik vijf jaar oud en had ik twee ooms en twee tantes verloren aan longtuberculose en ik was ook zelf ernstig geïnfecteerd, evenals mijn moeder die toen zevenentwintig jaar oud was en een jaar later overleed. Vanaf die tijd woonde ik bij mijn grootouders van moederskant. Mijn vader had dezelfde ziekte en stierf een aantal jaren later. Daar ik geen broers of zussen had, betekende dat het einde van het gezin waar ik uit geboren was."

"Toen de Buitenschool gebouwd werd, werd een groep van vijftig kinderen geselecteerd om deel te nemen aan een experiment. Ik had het geluk één van hen te zijn. We kregen een nummer in alfabetische volgorde en ik kan me nog namen en gezichten herinneren uit die tijd en de correponderende nummers. Met een naam zoals de mijne (Zilverschoon) was ik natuurlijk nummer vijftig."

Dit is een gedeelte van de brief van dhr. Zilverschoon, een oud-leerling, zoals afgedrukt in dit kijk- en leesboek. Meerdere reacties van oud-leerlingen, personeel en nabestaanden zijn in dit boek opgenomen. Het boek geeft een goed beeld van de geschiedenis van de Dordtse Buitenschool vanaf 1929. De oorlogsjaren en daarin vooral het bombardement hebben in dit boek een prominente plaats gekregen. In de loop van de jaren is er heel veel veranderd op de school. Het hierboven beschreven ziektebeeld komt nu niet meer voor op de Dordtse Buitenschool, maar zien we andere ziektebeelden.
In dit boek zijn veel foto's opgenomen die een tijdbeeld weergeven. Uniek is dat alle namen van leerlingen, personeel en bestuurders zijn opgenomen.

Reserve-Kapitein
Het levensverhaal van de reserve-officier Jan Philip Albach