menubalk


> Museumwinkel >  Dordrecht Tijdens de Tweede Wereldoorlog

 

Dordrecht Tijdens de Tweede Wereldoorlog

 

 

€ 5,00

Dordrecht Tijdens de Tweede Wereldoorlog
- Omdat het niet vergeten mag worden

Productinformatie
Uitgave: Stichting Museum 1940 - 1945
Taal Nederlands
Aantal pagina's 38

Ook online te bestellen...  Online bestellen

Beschrijving

De stad Dordrecht, gelegen aan de Oude Maas, nam een sleutelpositie in tussen de steden Breda en Rotterdam. Een belangrijke verkeersweg en spoorlijn die over het Eiland van Dordrecht liepen, verbonden Brabant met Zuid-Holland.De verkeers- en spoorbruggen over het Hollandsch Diep en de Oude Maas maakten de verbinding mogelijk. Wie deze in bezit had, beheerste de verbinding van het gebied ten zouden van de grote rivieren en Rotterdam.

Dordrecht was dan ook voor de aanvaller, de Duitsers, strategisch van zeer groot beland. Als zij deze verbinding in handen hadden konden zij snel, via België, doorstoten naar Frankrijk. De strijd om het Eiland van Dordrecht, was voor de Duitsers en de Nederlandse verdedigers in de eerste oorlogsdagen dan ook van cruciaal belang. Later in 1944, toen de geallieerden Brabant bevrijd hadden en alleen de grote rivieren bevrijd en bezet gebied van elkaar scheidden, ontstond een voor de Tweede Wereldoorlog bijzondere situatie die zich nergens anders voor heeft gedaan. De Biesbosch, een voor onbekenden levensgevaarlijk gebied, zou een zeer belangrijke rol spelen (crossingsland) waar unieke gebeurtenissen plaats vonden. In dit boek wordt een beeld geschetst hoe Dordrecht en haar omgeving de periode 1940 - 1945 ondergaan en overleeft heeft.

Andere boeken in de museumwinkel:

€ 5,00

Dordrecht During the Second World War

Uitverkocht

Dordrecht in de oorlog en de oorlog in Dordrecht

€ 12,95

Het Verzet in de Hoeksche Waard

€ 12,95

Het Verzet in de Hoeksche Waard II

© Copyright 2008 - 2023  Stichting Museum 1940 - 1945  |   Alle rechten voorbehouden  |   Disclaimer  |  Cookies  |  Privacyverklaring