menubalk


> Museumwinkel >  Handhaven onder de nieuwe orde

 

Handhaven onder de nieuwe orde

 

 

Uitverkocht!

Handhaven onder de nieuwe orde

Productinformatie
Auteur Frank van Riet
Taal Nederlands
Aantal pagina's 804
ISBN 9789059941939

 

Beschrijving

Handhaven onder de nieuwe orde is de eerste geschiedenis van de Rotterdamse politie in bezettingstijd, op basis van vele nieuwe bronnen en uniek beeldmateriaal. Dit boek gaat niet alleen over het korps als organisatie. Het gaat ook - op basis van meer dan honderd interviews - over de individuele politieman die zich in meer of mindere mate aanpaste.

Het is naast een politieke geschiedenis van het korps ook een bijdrage tot de geschiedenis van de stad Rotterdam en tot de voortdurende discussie over het Nederlandse ambtenarenapparaat tijdens de bezetting. Zo komt aan de orde of de korpsleiding in de ban van de bezetters was, of de gelijkschakeling een succes was, welke rol het korps vervulde bij de jodenvervolging en of het korps na de bezetting voldoende gezuiverd is.

Ook wordt aandacht besteed aan nationaalsocialistische organisaties die politietaken overnamen zoals de Landwacht, de Vrijwillige Hulppolitie en de Nederlandse ss.

Terwijl elders overeenkomsten gesloten werden tussen de bezetters en verzetsorganisaties, gingen de in Rotterdam gestationeerde Duitse (politie) instanties, geholpen door Nederlandse handlangers - onder wie de rechercheurs van de beruchte Groep 10 - steeds verder met het onderdrukken van de bevolking. Als gevolg hiervan werden ruim 17.500 gevangenen in de cellen van het hoofdbureau van politie opgesloten en stonden in de laatste maanden veel slachtoffers voor het executiepeloton.

Handhaven onder de nieuwe orde laat zien hoe een korps, onderleiding van een niet al te vooruitstrevende en milde korpschef, omgevormd werd tot een machtsmiddel van de bezetter.

 

Andere boeken in de museumwinkel:

€ 5,00

Dordrecht Tijdens de Tweede Wereldoorlog

€ 2,95

Dordrecht in de oorlog en de oorlog in Dordrecht

Uitverkocht

Veldartillerie III-14-R.A 2e druk

€ 12,95

Het Verzet in de Hoeksche Waard

© Copyright 2008 - 2019  Stichting Museum 1940 - 1945  |   Alle rechten voorbehouden  |   Disclaimer  |  Cookies  |  Privacyverklaring