> Museumwinkel >  Zwijndrecht van bezetting tot bevrijding

Zwijndrecht van bezetting tot bevrijding

Auteur H.C. Popijus
ISBN 90-74000-03-7

Een boek over de geschiedenis van Zwijndrecht gedurende de Tweede Wereldoorlog werd nog niet geschreven. Nu, 50 jaar verder, dreigt de herinnering aan wat er gebeurde te vervagen. Het aantal ooggetuigen is niet groot meer. Gesprekken die de schrijver voerde met betrokkenen alsmede archiefonderzoek hebben het beeld van die periode verhelderd en verscherpt. Het oude tuindersdorp Zwijndrecht met zijn karakteristieke dijkbebouwing overleefde die vijf jaar van oorlog en bezetting. Welliswaar met diepe wonden en vele littekens, maar toch ...

Nog eenmaal zet dit boek in het volle daglicht wat toen zo vaak in het verborgene moest gebeuren: verzet tegen alles wat als groot onrecht werd gevoeld. Een gevoel, zo intens dat eigen toekomst op het spel werd gezet en soms daadwerkelijk werd geofferd. Dat gevoel én dat verzet verdient erkenning, herdenking en toekomst.

Het Verzet in de Hoeksche Waard II

Zwijndrecht van bezetting tot bevrijding Supplement

Veldgrijs

Veldgrijs - Deel 2