menubalk


Gezocht & Gevraagd

Geachte lezer,

Bij het lezen van de website zou het kunnen zijn dat U, misschien ergens thuis, nog in bezit bent van materiaal uit de Tweede Wereldoorlog of Nederlands Indië. Materiaal met een grote cultuurhistorische waarde. Gooi dit materiaal dan niet weg, maar geef het een goede bestemming. Uw brieven, dagbladen, documenten, foto’s, films of andere voorwerpen uit de bezettingstijd in Nederland of Nederlands Indie verdienen het om bewaard te blijven.

Het Museum 1940-1945 Dordrecht werkt samen met andere musea, erkende herinnering centra en archiefinstellingen om materiaal uit de oorlogsjaren te verzamelen, te conserveren en toegankelijk te maken. De samenwerkende instanties hebben ieder hun eigen aandachtsgebieden wat betreft het verwerven en beheren van materiaal. Wellicht dat uw materiaal beter op zijn plaats is bij een collega museum of instelling. In goed overleg zorgen wij er dan voor dat het materiaal bij de meeste geëigende instantie terecht komt. Mocht U over dergelijk materiaal beschikken, neem dan contact met ons op! Waarvoor onze dank!


Voettocht van Chemnitz naar Normandie in 1944

De heer H. Gertner is op zoek naar informatie over of mensen die bekend zijn met de voettocht van Chemnitz naar Normandie die zijn vader in 1944 heeft afgelegd.

Als opgeëiste was hij ondergedoken in de buurt van Oldenzaal, waar hij woonde. Vervolgens door een "verkeerde" Oldenzaalse politieman verraden, opgepakt en door de Duitsers naar Saarbrücken gestuurd, naar de fabriek van "Schneider", waar hij werkte als metaaldraaier. Wegens sabotage daar opgepakt en naar de Schneider fabriek in Hartmannsdorf (bij Chemnitz) gestuurd. Daar opnieuw, samen met nog enkele Nederlanders, betrapt op sabotage, en ter dood veroordeeld. Ergens rond juni/juli 1944 zijn ze dan ontsnapt en samen te voet (en af en toe een gestolen fiets) naar Normandië getrokken. 's Nachts trekkend en zich overdag verschuilend. Voor zover bekend bestond de groep uit ongeveer 4 Fransen en 4 Nederlanders.

Lees het gehele verhaal van de heer Gertner...


Glas in lood-raam

Wie kan informatie verschaffen over dit glas in lood-raam? Het raam werd begin jaren '90 overgenomen van het Simon van Gijn-museum en sindsdien is Museum 1940 - 1945 opzoek naar meer informatie. Het enige dat bekend is, is dat het raam in 1946 is gemaakt door Toon Berg, die zijn bedrijf in het Dolhuys had, maar het verhaal achter het raam, waarop onder meer de Grote Kerk en het Groothoofd zijn te zien, is volledig kwijt. Indien u tips heeft, horen wij dat graag.

zie ook: nieuws-vragen-glas-in-lood-raam


Fotoalbum

We zijn op zoek naar een oudere dame die in 2013 tijdens de monumenten dagen in het museum is geweest. Zij had bij zich een donker gekleurd bruin/ zwart fotoalbum. In dit album foto’s van of haar man, die als militair in de meidagen wist te ontkomen en via via Engeland bereikte. Dit fotoalbum was een mooie weergave van de opleiding die hij volgde in Engeland, Molvin Hills in het graafschap Worcester. Voor ons zeer uniek beeldmateriaal. Misschien via deze oproep regeert zij of een ander familie lid of kennis. Dit is te waardevol om verloren te laten gaan.


Kampkleding

Om de museumcollectie te completeren zijn wij op zoek naar kampkleding die gedragen werd in concentratiekampen. Wij zijn namelijk wel in het bezit van een broek en jas, maar de pet ontbreekt (ook de nummers ontbreken?).


Andere zaken

Indien u andere zaken, voorwerpen, ideeën of informatie heeft die voor ons van belang kunnen zijn, vernemen wij dat uiteraard graag.

Naar boven
Naar boven

© Copyright 2008 - 2024  Stichting Museum 1940 - 1945  |   Alle rechten voorbehouden  |   Disclaimer  |  Cookies  |  Privacyverklaring