menubalk


Museum 1940 - 1945

Over het verzet in en om Dordrecht van 1940 tot 1945

Ideaal gesitueerd aan de samenloop van de rivier de Oude Maas en de rivier de Beneden Merwede, ligt de oudste stad van "Holland", Dordrecht. Het oude centrum bestaat nog steeds uit facades van historische panden en poorten, de uit 1289 stammende Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk en het Prinsenhof (Hofcomplex). Hier aan een van de oude havens, Nieuwe Haven, is het Museum 1940 - 1945 gevestigd in een oud historisch pand, op nummer 27-28. Ook voor deze voormalige garnizoensstad van Pontonniers en Torpedisten, drukte de Tweede Wereldoorlog zijn stempel op deze oude historische stad Dordrecht.

De positie van de stad Dordrecht in mei 1940 was uniek en strategisch van groot belang, mede door zijn ligging en de zeer belangrijke spoor- en verkeerbruggen bij Moerdijk en Zwijndrecht. Dit zowel tijdens de Duitse inval, als gedurende de Duitse bezetting. Door de naderende bevrijding van het zuiden van het land eind 1944 en de Geallieerde opmars, bleef de positie van Dordrecht als frontstad van groot strategisch belang.

Museum 1940 - 1945 Dordrecht

Dit was onder meer een aanleiding tot de oprichting van het Museum 1940 - 1945. Het doel was een museum in te richten dat de herinnering aan de jaren 1939 tot en met 1945 levendig zou houden en de les, die daaruit moet worden getrokken, door te geven aan de huidige en toekomstige generaties.

De basis van de museumcollectie wordt gevormd door de collectie van de heer K.P. Makkelie. Na de opening van het museum, in juni 1988, door Z.K.H. Prins Bernhard, werd de collectie alleen nog maar verder uitgebreid. De over twee verdiepingen verdeelde museumcollectie is te aanschouwen in de vele talrijke vitrinekasten, foto- en posterpanelen. Afgewisseld met talrijke oude historische uniformen, geweren, handvuurwapens en gebruiksvoorwerpen. Er zijn ook diverse oude rijwielen en een originele Willys Jeep te zien. Aangevuld met strategische maquettes die tezamen een beeld vormen over deze donkere periode in de vaderlandse geschiedenis.

Audiovisueel materiaal is aanwezig waarop onder andere de opkomst van de nazi's in de jaren dertig, de bezetting, vervolging, verzet en de bevrijding te zien zijn. Tevens is er een filmzaal waar films uit de Tweede Wereldoorlog worden getoond, met onder andere de aanval op de Moerdijkbruggen door de Duitse parachutisten, de Biesbosch Crossings en nog veel meer. Het museum heeft een eigen bibliotheek die onderdak biedt aan een zeer uitgebreide collectie boeken aangevuld met een zeer grote selectie lokale en landelijke dagbladen, periodieken en pamfletten.

Voor kinderen is er een kinderspeurtocht aanwezig. Indien gewenst kunnen bezoekers gebruik maken van een aanwezige gids.

Naar boven
Naar boven

© Copyright 2008 - 2024  Stichting Museum 1940 - 1945  |   Alle rechten voorbehouden  |   Disclaimer  |  Cookies  |  Privacyverklaring