menubalk


Voettocht van Chemnitz naar Normandie in 1944

De heer H. Gertner is op zoek naar informatie over of mensen die bekend zijn met de voettocht van Chemnitz naar Normandie die zijn vader in 1944 heeft afgelegd. Onderstaand treft u het verhaal van de heer H. Gertner over zijn vader Henny ( H.H.W.) Gertner:

Als opgeeiste was hij ondergedoken in de buurt van Oldenzaal, waar hij woonde. Vervolgens door een "verkeerde" Oldenzaalse politieman verraden, opgepakt en door de Duitsers naar Saarbrücken gestuurd, naar de fabriek van "Schneider", waar hij werkte als metaaldraaier. Wegens sabotage daar opgepakt en naar de Schneider fabriek in Hartmannsdorf (bij Chemnitz) gestuurd. Daar opnieuw, samen met nog enkele Nederlanders, betrapt op sabotage en ter dood veroordeeld.

Henny ( H.H.W.) Gertner
De heer Henny (H.H.W.) Gertner

Ergens rond juni/juli 1944 zijn ze dan ontsnapt en samen te voet (en af en toe een gestolen fiets) naar Normandië getrokken. 's Nachts trekkend en zich overdag verschuilend. Voor zover bekend bestond de groep uit ongeveer 4 Fransen en 4 Nederlanders.

Na gescreend te zijn, opgenomen in Pattons tankleger, waar ze vooral werden  ingezet in de tweede lijn en bij gevangenentransport, maar zeer regelmatig zaten ze ook in de frontlijn. Een van de verhalen die ik hem daarover heb horen vertellen is dat ze een aantal Duitse soldaten (officieren) krijgsgevangen hadden gemaakt, en dwongen met hun handen achter hun hoofd uit een grot (of een gebouw) te komen. Een van de Duitsers had een pistool in zijn hand en schoot de GI naast mijn vader dood. Op zijn beurt werd de Duitser doorzeefd en mijn vader heeft hem het pistool, een officiers Walther (wanneer ik niet mis ben P16) afgenomen. Dit wapen (plus de baljonet van de man) is nog altijd in familiebezit. Blijkbaar hebben ze de eerste dagen daarna ook geen gevangenen meer gemaakt(!)

Een ander verhaal komt van de "reddingsactie" van Patton, waarbij blijkbaar ineens in grote hoeveelheden kranten of iets dergelijks werden uitgedeeld en alle GI op de tanks moesten klimmen, terwijl ze normaal altijd te voet moesten. Een van zijn uitspraken over die blijkbaar barre tocht was: "Toen we in de buurt van Bastogne kwamen was het zo koud dat we eerst over ons wapen moesten pissen of het weer te laten functioneren".

Ik ben dus aan het zoeken of er nog mensen van deze voettocht weet hebben, of er mensen zijn die misschien die andere Nederlanders kennen of gekend hebben, enfin, alles wat er maar over te vinden zou kunnen zijn.

Naar boven
Naar boven

© Copyright 2008 - 2024  Stichting Museum 1940 - 1945  |   Alle rechten voorbehouden  |   Disclaimer  |  Cookies  |  Privacyverklaring